Centrul de Architectură, Cultură Urbană și Peisaj Uzina de Apă are plăcerea să vă invite la vernisajul expoziţiei
Dan Perjovschi: Desene la Uzină,
ce va avea loc joi 28 mai, ora 18:30, la sediul din Str. Apeductului nr. 4, Suceava.  Vernisajul este însoțit de un dialog cu artistul.
Curator: Simona Nastac
 
Expoziția face parte din Festivalul de Literatură și Artă Lectora, desfășurat între 27 – 31 mai. 
 
Desenele lui Dan Perjovschi sunt precise
ca formulele în matematică sau fizică:
E=mc², de exemplu. EI AUr NOI ciaNUră.
Ce poate fi mai eficient decât un minimum de semne, gândite împreună astfel încât să condenseze și ilustreze, în același timp, idei și situații la fel de complexe precum relația dintre materie, energie, spațiu și timp? Dan vrea să știe acum și vrea să comunice ce știe în două secunde.
 
Într-adevăr, urgența e concretă, din multe motive: se taie păduri contra voturi, universitățile devin afaceri, bunurile comune și serviciile publice (resurse energetice, parcuri și spații verzi, servicii medicale, de cercetare, judiciar sau chiar legislativ) sunt sabotate continuu în folosul profitului privat, iar arestările oamenilor de afaceri, politicienilor, primarilor și sefilor de consilii județene se înmulțesc exponențial. La noi. În lume, inegalitățile sociale se adâncesc, fanatismul religios și xenofobia cresc, exploatarea iresponsabilă a mediului continuă, supravegherea de tip Big Brother se generalizează, iar democrația abia mai rezistă în fața spectrului războiului global.
 
Dan circulă nonstop, local și global, ca un reporter pe teren; observă, se documentează, citește presa și fluxurile de știri online, vorbește cu oamenii, postează pe facebook, filtrează surse și imagini, extrage esențe și creează în flux. Este un performer, prezent în torentul lumii contemporane, iar nebunia acestei lumi e subiectul lui și desenul spațiul de gândire. Nici o cauză nu-i prea puțin, iar activismul lui este contagios: protestatarii din campania Salvați Roșia Montana i-au downloadat desenele, le-au pus pe tricouri și pe pancarte; la Cluj, studenții i-au expus  desenele Occupy University în amfiteatrul în care și-au susținut revendicările; la Istanbul, demonstranții Occupy Gezi i-au cerut să deseneze pentru ei, la fel manifestanții din Rio împotriva corupției guvernului brazilian.
 
Cu o conştiinţă critică alertă, generozitate și umor, Dan Perjovschi dezbate, confruntă și prezintă lumea așa cum e, așa cum în viteza cotidiană nu o vedem, dar o recunoaștem dacă ne oprim două secunde și intrăm în spațiile de gândire desenate de artist. Pe pereți, pe podea, pe geamuri, pe tavan, pe stradă, pe trotuar, pe fațade, în ziare, în cărți, pe internet, pe orice suprafață, cu creta, cu markerul, alb, negru, gri. Desenele se șterg, ideile nu.
(Simona Nastac, mai 2015)
 
Dan Perjovschi este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști români pe scena internațională după 1990. A realizat peste o sută de expoziții și proiecte personale și de grup, la instituții celebre precum MoMA New York, Tate Modern Londra, Kiasma Helsinki, MACRO Roma, Kunsthalle Basel, MAC Marsilia, Bienala de la Veneția, Bienala de la Sydney, etc. Are o lucrare în expunere permanentă la Muzeul Vanabbe din Eindhoven, Olanda. A primit două premii prestigioase: George Maciunas Award în 2004 și Princess Margriet Award în 2012, pentru întreaga activitate, împreună cu soția sa, artista Lia Perjovschi. Este ilustrator și comentator la Revista 22 încă de la apariția primului număr în 1990. Locuiește la Sibiu și București, lucrează pe tot globul și are 346,000 de rezultate pe Google.
 
Simona Nastac este curator și critic de artă, în prezent stabilită la Londra. A realizat expoziții la  Londra, New York, Seul, Shanghai, Praga, Sankt Petersburg, Cluj și București, și a publicat peste 100 de articole în presa românească și internațională de specialitate. Între 2006-2013 a coordonat programele de arte vizuale, rezidență artistică, literatură, arhitectură și design la ICR Londra. Anul acesta este Visual Arts Director pentru Festivalul “Kingston Welcomes Korea” din Londra, desfășurat în luna august.   
 
Uzina de apă din Suceava, proiectată în 1908 de inginerul de construcţii civile G. Thiem din Leipzig, construită de firma „Thiem şi fiii” şi dată în folosinţă în 1912, a fost transformată de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), filiala N-E, în Centru de Arhitectură, Cultură Urbană şi Peisaj în 2012. Uzina face parte din patrimoniul industrial al oraşului Suceava, având o semnificaţie istorică, tehnologică, socială şi arhitecturală deopotrivă. OAR a reintegrat clădirea în comunitate, contribuind astfel la promovarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului arhitectural industrial din România, precum și la viața culturală a orașului Suceava.
 
Festivalul LECTORA a avut prima ediție în 2013, fiind înființat cu scopul de a promova dialogul cultural cu comunitatea locală de etnie și limbă germană, adresându-se în special tinerilor scriitori şi cititori. Anul acesta, LECTORA are o nouă identitate și un program extins, devenind un festival internațional de literatură și artă, organizat de Cenaclul literar local „Zidul de Hârtie” în colaborare cu parteneri locali. 
Expoziția Desene la Uzină este sponsorizată de 
 
 
Program de vizitare:
29 mai – 19 iunie
10:00-15:00

Intrarea liberă